School: Curry (C.) (roll number 12067)

Curry, Co. Sligo
Bean Uí Chaomháin

1. Sgéal
    Bhí Rí ann uair amháin agus cailleadh a bhean agus bhí mac amháin aige. Phós sé an tarna uair agus bhí trúir mac aige leis an tarna bean. Ba suarach leithe go bhfeicheadh a mac críonna. Leig sí uirthí beith breóite. Tháinig sí suas le sceólmhach fhola. Chuir sí suas le na smeigín í. Tógh sí an leabhaidh uirthi féin. Chuaidh an Rí ag fiosrú go dtí an leabaidh. Chómh luath is tháinig sé isteach san, seomra chaith sí streall fola amach 'na choinnibh.
    D'fhiafruigh an Rí cad a leigisfheadh í. "Níl aon ní chun mé a leigheas ach trí buidéal uisce as Thobar na Deithile" ar sise.
    "Ní féidir é sin d'fáil duit" ars an Rí."
    "Cé'n fáth"? ar sise