School: Curry (C.) (roll number 12067)

Curry, Co. Sligo
Bean Uí Chaomháin

1. Bhí fear 'n- a chómhnuidhe i gCo. Shlighigh uair amhán. Bhí dhá bhó is mórán caorach aige. Bhí slataire ar bhuachaill do dhriotháir in éinfeacht leis. Maidin amháin d'éirigh sé amach, bhí ceó trom ar na cnuic, chonnaic sé na caora ag rith, agus dob ait leis é. Ceard a bhí ag cur sa t-siúl mar ní raibh an madra amuigh ná aon rud chun iad a cur sa t-siúl mar sin. Is gairid no gur bhuail an capall anoir chuige agus marcach in áirde air, agus caipin dearg an an marcach.
    Do chuir sin an iongantas air, ní nach ionghnadh. Is gairid no go dtáinig sé níos giorra dó, is cuaidh sé go dtí an tobar agus d'ól sé deoch uisge as, ansin bhailigh sé leis isteach san bhfairrge agus ní fhaca an fear aon radharc as sin amach air. Naoí seachtmhaine in a dhiaidh sin cailleadh an slataire dhriothár.
    Máire S. Níc Dhuarcáin
    Mike Biddy