School: Cromán (B.) (roll number 12820)

Cromane, Co. Kerry
Stiophán Ó Cobhthaigh

1. (continued from previous page)
    Broom ann. Do gháireadar. Cá bhfuil mháthair an cailín. Do tiospaineadar í dó. An aithinófár an gold ring a bhí ag do inghin agus an ciarsiúr a bhí mór thímceall a scórnaigh,”Aithinadhainn” ars an mháthair.
    Do thaispain Domhnall na rudaí, dúbhairt sí gur leis a inghin iad san. D’oscladar an cómhra agus bhí an burch broom ann agus ní raibh cailín ann.
    Do chuaidh an bhean agus an fear le Dómhnall agus chnoiceadar a inghin.” Cad tá uait” ars an fearr le Domhnall. “Aon rud is maith leat” arsa Dómhnall. “Cad mar gheall air í do phósadh” ars an fear. “Nílim sásta” arsa Dómhnall. “Cad na thaobh” arsa an fear. “Cad mar gheall ar Diarmuid” arsa Dómhnall. Annsan dúbhairt an fear le Dómhnall go dtabharfhaid sé feirm agus 40 ba do Dhiarmuid. “All right” arsa Dómhnall.
    Pádruig F. Mac Carthaigh.
    Cromán, Cill-Orglan.
    11adh Eanair 1939,
    Ó Eoghan Ó Fógláda, Loch i nGainimh Bháin, 68 bl.
  2. Geall le 60 blian ó shoin d'fhágh buachaill Gleann-Carthaighe agus chuaidh sé ag obhair go dtí feirmeóir i dtráglí. Ní raibh sé ach cúpla seachtmhain ag obhair sa tigh nuair do chuir an fear é go dtí aonach a bhí i Co. Luimhnigh le capall mór.
    Dúbhairt an feirmeóir leis gan bheith i bhfadh ag an aonach agus
    Diarmuid O Gealbháin