School: Cromán (B.) (roll number 12820)

Cromane, Co. Kerry
Stiophán Ó Cobhthaigh

1. Bhi fear ann fadó agus lá amháin bhí se ag marcuigeacht air chapaill bán agus buail bean air agus dubhairt sí leis "oide chapaill bán cad a leisfhidh an truic" agus dubhairt sí léi " bainne mine coirce agus leamhnacht agus bainne na gcomnuidhe mar ghig.
  2. Fadó bhí sróinséir ag siubhal an bhóthair agus chuaidh sé isteach i dtigh agus dubhairt fear an tighe leis "Cá ghabhais a sróinséir" agus dubhairt an fear lei "ós i ndiar a ndeas agus béal mhór na bfarraige". Dubhairt fear an tighe leis teacht isteach agus gheoibhidh sé loistín i gcóir na h-oidhche.
        1. buildings
    Pádraig F. Mac Cárthaigh
    Killorglin, Co. Kerry
    Brígid Ní Concubhair
    91
    Cromane Upper, Co. Kerry
  3. Bhí fear ann fado agus bhí mac aige. Nuair a bhí an mac ag fágáil scoil dubhairt an t-athair leis cad a fhogluim sé ar feadh ocht bliana ar scoil. Dubhairt an mac leis gur fhogluim sé a lán rudaí. Dubhairt an t-athair leis "ar fogluimís ceart agus neamh ceart" Dubhairt an mac leis gur fhogluim sé ceart. "A" ars an t-athair "imthigh ar scoil aris agus fogluim neamceart agus beidh na scoláirí."