School: Cromán (B.) (roll number 12820)

Cromane, Co. Kerry
Stiophán Ó Cobhthaigh

1. (continued from previous page)
    Deirtear go raibh fear d’ár bainmh do Seán Mac Enerí agus bhí triúr ban ag iascract san deoc sin fadó. Fuair an deoc a ainm mar sin. An Gob. Fuair an deoc a ainm ón gob, mar tá gob inaice na h-áite. Tón na mbád. Fuair an deoc a ainm mar tá tón ann agus thaghadh báid isteach ann chun fuithin d’faghail san oidhche. Cnapáns. Clais na tragha. Cúil a’bháid. Deoch Rahilly. Fuair an deoc sin a ainm ó duine d’ár bainmh Rahilly a bhí na chómnuide sa thráigh. Eamonn Óg’s. Fuair an deoc sin a ainm ó fear d’ár bainm dó Eamonn agus fuair sé bás nuair a bhí sé óg. Fuair an deoc a ainm mar sin. Scrallam. Deoc Robert. Fuair deoc Robert a ainm ó fear d’ár bainm dó Robert Burke ‘na chómnuide sa trágh. Claisín. Buna-Bhótair. Tá an deoc sin ós cómhair boitrín Seán de Búirce. Sé an fát go dtugdar bun-a-bhótair air ná go bhfuil bun an bóthar ós a chómar amach. An Caisleán. Sé an fáth go dtugdar an Caisleán ar ná go raibh caisleán ann fadó ag na Sasanaig. Fuair an deoc a ainm ón gcaisleán. Faill an Fhíona mar fuaradh bairrle fíona ann fadó. Do dhéin na deocana. An cead rud a dheineadar ná na cloca do thairraint. Ansin cuireadar ainm ar gach ceann aca. Sé an fát go dtugtar An Seana-deoc ar ná go bhfuil sé an deoc is aosta sa tráigh. Sé an fát go glaodtar Guala Na Corann ar ná go raibh cora ann fadó.
    Pádruig.F. Mac Cárthaigh. Cromán. VII Rang. ó Seán Ó Carúna. Loch i nGainimh bháin. 56bl.
    Pádruig F. Mac Cárthaigh