School: Cromán (B.) (roll number 12820)

Cromane, Co. Kerry
Stiophán Ó Cobhthaigh

1. Na Deocana.
    Tá 27 deocanna ó Cromán Iochtar go dtí Túr atá i Dúca. Seo íad ainmh gach ceann aca. Deoc Tom. Glaotar an ainm sin air mar tá fear agus sé an ainm atá air ná Tom Murphy. ‘na comnuide in aice na h-aite. Tá sé na chomnuide ann fós. An Sgoth. Tagann trí taoide le céile ar an áit sin, fuair an deoc an ainmh mar geall air sin. Deoch an Úil. Deoch Nua. Dheineadh an deoc sin le deinighe. Poinnte Reamhar. Fuair an deoc sin an ainmh ón talamh leathan atá ag dul amach sa fairrge, i n-aice na h-áite. The Garden. Ghlaoidh na daoine an ainmh sin air mar tá gairdín breagh i n-aice na h-áite. Guala Leaint. Fuair an deoc sin a ainmh mar bhí fear darbh leas ainmh do leant, bhí tig aige sa tráigh, leas ainm a bhí ag na daoine air. Tá a mhac na chómhnuide i nGlaise. Deoc a Chaca. Glaoidh na daoine an ainmh sin air mar tá slac ar an uisce, san áit sin. Foill an Fhíona. Fuar an deoc sin a ainmh mar thánaig bairrle fíona isteach ann i n-allóid. An Lúib. Fuair an deoc a ainmh mar tá an tráigh casta san áit sin. An Lodge. Fuair an deoc sin a ainmh ó tigh ar a glaodhar an Lodge, atá I n-aice na h-áite. Do bhíodh lodgers ann fadó. Is le Sandy Néill an tigh sin. Seana deoc. Tá an deoc sin ann le fada. Cloch Buidhe. Fuair an deoc sin a ainmh ón cloch bhuidhe atá i naice na h-áite. An Carraig. Fuair an deoc sin a ainmh ón na cloca atá sa tráigh i naice na h-áite. Deoc na mBan.
    Pádruig F. Mac Cárthaigh
    Cromane Upper, Co. Kerry