School: Cromán (B.) (roll number 12820)

Cromane, Co. Kerry
Stiophán Ó Cobhthaigh

1. (continued from previous page)
    n-inngeanna agus thug sí seacht slata sa talbimh iad. Nuair a fuair sé bán deicéat sa treabsmar í, buail sé leith na cliadamh í agus dhéin sé da loma leath dhí. Do rug sé ar chéas chinn agus thairing sé go dtí béarna na ba í. Ní raghadh na ba a n-aitleócadh uirthi ní raghhadh ar lár, bhí an lá san síos agus díbir sé abhaile na ba. Ceangaileach isteach iad agus tháinig an bean agus an cailín air iad a chruadh, líonadar suas gach áireach a bhí sa tig de baine agus d’inins an sgéal dom mháigistir. Dubhairt an fear leis bean bheith go maith don buacaill mar nár tháinig a mhaighistir riamh isteach sa tig.
    Muiris Ó Gríbhthín, VII adh Rang, An Glaise,
    o Phádraig Ó Rathaille, An Glaise, 70bl.
  2. Piseóga
    Ní caitheann siad uisge na coise amach oidhche Bealtainne. Ní bheárann na fir iad féin, Dia Máirt ná Dia hAoine
    Eóghan O Foghlada, Na Dúmhacha, IV. Rang
  3. Aoine an Chéasta is mór an céasadh baine d’ól. Agus Domhnach Cásga is mór an náire bheith gan feoil. Tá nós ag na daoine gur ceart feóil d’ithe Máirt na hInide
    Muiris ÓGríbhín, Glaise, VII. Rang.