School: Cromán (B.) (roll number 12820)

Cromane, Co. Kerry
Stiophán Ó Cobhthaigh

1. Bhí fear ann fado agus bhí capall agus cat aige. Bhí an capall ag feurán ar taob an bóthair agus chuaig an fear go dtía shuiphéar, léim an cat ar an mbórd agus d'iarr sé leis an bhfear ruole nithe a thabairt dhó.
    Do bhuail an fear an cat, agus rith an cat amach an doras, agus chuaidh an fear amach cun a chapall d'fágahilt ar a 12 a clog. Bhí tearíer beag aige agus thug sé lei é go dtí an áit a raibh an gcapall. Bhí an cat leis an gcapall agus léim sé ar an bhfear agus rug an tearier ar an gcat agus tosnaig siad ag troid ar an mbóthair, agus léim an fear ar druim an capall agus rith sé féin agus an capall abhaile leó féin.
    Níor chuaidh sé a chodlad an oidhche sin go draínig an tearíer isteach chuige agus tháinig an gadhoir isteach chuige ar a 4 a chlog ar maidin. Bhí a criocann scraraigha i ndiadh an chait agus chuaid an fear a bhí an chat aige agus fear eile i n-aoinfheacht leis agus bhí guna aca fuaradar an cat marbh ar thaob an bhótair i noiaidh an ghadhair bhí bhá órlach dhé rangain ar a eirball. Bhí an cat 200 biain daois.
    Seán Mac Suibhne
    Dooaghs, Co. Kerry