School: Dubhghlas (C.)

Douglas, Co. Kerry
Eibhlín, Bean de Róiste

sí thuas.
    Do bhíodh a lán botha le feiscint ins an baile i Cill-Orglan - Aonach A' Phuic. Do bhíodh a lán na daoine ins an botha a díol portar, uisce beatha, feola beirbuighte agus misleán.
    Ní raibh ag na leanbhaí ach réal id pócha ag dul go dtí Aonach A' Phuic fadó agus do bídís chomh mórdhálach is dá mbíodh giní aca.
    Seo sgéal eile i dtaobh Aonach A' Phuic.
    Do bhí bean ann fadó agus cuaidh sí go dtí Cill-Orglan a díol gabhar.
    Bhí an lá an-fhluich agus ní raibh aoine eile ag an aonach ach í féin. Do bhí sí i lár an baile ar feadh an lae. Ins an trathnóna do chuaidh buachaillí Cill-Orglan amach agus thógaidís an gabhar mór timhceall na sráide.
    Gobnait Ní Chonnchubhair
    Reen, Co. Kerry