School: Dubhghlas (C.)

Douglas, Co. Kerry
Eibhlín, Bean de Róiste

1. (continued from previous page)
    Aonach mór aosta a bhíodh i gCill Orglan fadó iseadh Aonach a' Phuich. Leanadh sé ar feadh trí lá i Mí na Lughnasa ar 10 adh 11adh agus an dómhadh lá déug. Díoladh na daoine capall muca, caora agus ba.
    Seo mar a fuair sé a h-ainm. Fadó nuair a b hí Cromail ag deánamh sgrios ar fúd na tíre cheap na daoine go dtagadh sé go Cíll Orglan agus do dhein. Bhí a shaighdúirí ag dul treasna na sleibhte agus bhí na gabhair go léir ag inbhéar ann. Nuair a chualadar fothrom na saighduirí ritheadar fé dhéin Cíll Orglan.
    Nuair a chonnaich na daoine na gabhair go léir bhí fhios aca go raibh rud éigin ar siubhal agus bhíodar ullamh roimh na saighdúirí agus nuair a thánadar fuair múinntir Cíll Orglan an lámh uactar.
    Ón lá san go dtí an lá indiu tugtar a lán onóra
    Cáit Ní Shuilleabháin