School: Dubhghlas (C.)

Douglas, Co. Kerry
Eibhlín, Bean de Róiste

1. Deiridís fadó go mbíodh brón mór ar na lachain a bhíodh timcheall trí bliana d'aois mar cuireadh na daoine chun báis iad Lá le Mártan. Timcheall meadhon lae thugaidís trí nó ceathar díobh isteach sa tig. B'ainidís na cleití díobh. Coimeaidís na cleití agus chuiridís isteach i mála agus dheinidís pilúr díobh. Annsan mharbhuighidís agus nighidís na lachan agus chuiridís ag beiriú nó ag rósta iad agus bíodh dinéir deas nó súpéir bféidir aca. D'ithidís le prátaí agus annlan bán agis bíodh siad go gleoidhte. Deireadh na sean daoine
    Siobhan Ní Mhuircheartaigh
    Tullig More, Co. Kerry