School: Dubhghlas (C.)

Douglas, Co. Kerry
Eibhlín, Bean de Róiste

1. (continued from previous page)
    meadon oidhche theigheadh buachaillí óga na h-áite amach bídhís ag deanamh spóirt amuigh ag caitheáin ciaráin (small pices of turf) ar a cheile. Ní bhíodh aon reoch mheas in a n-aigne don cré ata marbh no do muintir an tighe nuair a dheinidís an rud so. Sean nó i measg na daoine iseadh é. Má duine óg an duine atá marbh bhíodh siad go léir cuin i rith na h-oidhche cun meas mór do theasbáint do'n cré áta ar amn mbórd. Do bhíodh cuid mait de portar, uisce beata, tobac agus píopa do gheibheadh gach aoine, cioca beag nó mór píopa. Do choimeadaidís an duine marbh istig ar feadh dá lá. Fhánadh na daoine sa tig i rith na h-oidhche go leir ag caint. Ar uair an mheadhon - oidhche dheiridís go leir an Coróinn Mhuire le h-anam an duine marbh. Do thúgadh muintir an tighe bídh dóibh.
    Gobnait Ní Chonnchubhair
    Reen, Co. Kerry