Scoil: Dubhghlas (C.)

Douglas, Co. Kerry
Eibhlín, Bean de Róiste

Ar an leathanach seo

1. Nuair a gheibeadh duine bás fadó do nighidís cré agus do leagaidís amach ar bórd sa chistin e agus do chuiridís abíd an bháis air. Do bíodh dó deag coinnle ag lasa ag cheann nó ar a dhá taobh no uaireannta ag bun an bhiúrd. Bíodh ceann múchta i gcomhnuidhe mar sin e nós an ceanntair seo.
    Thagadh na daoine ansan chun an tighe dá thórramh. De réir mar a thagaidís isteach theighidís cun muintir an tighe agus dheanaidís comhbhrón leó.
    Má's rud é gur duine aosta a bíodh marbh ní bíodh a lán troblóide le feiscint mór drimcheall an tighe. Timcheall
    Gobnait Ní Chonnchubhair
    Reen, Co. Kerry