School: Dubhghlas (C.)

Douglas, Co. Kerry
Eibhlín, Bean de Róiste

1. (continued from previous page)
    uaireannta porter. Bíoladh gach duine raol nó bféidir níos mó. Ráflaidís rud éigin ar nós peidhre stocaí, ciseán, asal nó gabhar agus buadhadh duine éigin an rud agus tógadh se abhaile é ar maidin pé rud a ghéibhadh sé. Sochruighidís ar oidhche áirighthe cun an obair seo do cur cun chínn. Ar dtúis téigheadh beirt amac sa gairdín agus gearraidís dhá bhata maith mór agus nuair a thiocfaidís isteach chuiridis beirt (sin cailín agus buachaill) i n-a suidhe ar dhá chathaoir i láir an urláir.
    Tógaidís duine áirighthe agus deiridís gur é sin an sagart agus muna deinidís órdú an duine sin geibhidís léasa maith. Bidís ag toghadh na beirte go dtí go mbíodh gac beirt sa tig tóghtha aca agus léasa maith tabhartha do gach duine a dhiúltuigeadh an órdú.
    Síle Máire Ní Dhuígín
    Killorglin, Co. Kerry