Scoil: Dubhghlas (C.)

Douglas, Co. Kerry
Eibhlín, Bean de Róiste

Ar an leathanach seo

1. Is sa t-am seo de'n bhlian a dheinidís na cleamhnaistí go léir. Má bíodh buachaill nú cailín in aois pósta in aon tigh bíodh na tuismigtheóra ag féichint amach cun cailín nú buachaill oireamhnach d'fhághailt dóibh. Is i dtig tábháirne a dheinidís na cleamhnaistí agus bíodh siad ag ithe agus ag ól. Nuair a bhíodh an cleamhnas déanta aca dhíolaidís an spré. Tugaidís beithidhig mar spré do'n lánamhain fadó mar is flúirsighe a bhíodh siad aca ná airgead.
  2. Fadó ní bíodh cead ag na daoine uibhe d'ithe ná bainne do cur ins an tae ar feadh Carrghase. Bíodh na dlighthe i bhfad níos déine ná mar átáid anois. Aimsear trosgaidh a bheadh Carrghais i gcomhnaí. Fadó choimeádidís na dlighthe a dhein an eaglais go beacht ansan bíodh eagla an domhain ortha na dlighthe do bhriseadh.
    Cáit Ní hEachthegeirn
    Tullig More, Co. Kerry