School: Dubhghlas (C.)

Douglas, Co. Kerry
Eibhlín, Bean de Róiste

1. Is sa t-am seo de'n bhlian a dheinidís na cleamhnaistí go léir. Má bíodh buachaill nú cailín in aois pósta in aon tigh bíodh na tuismigtheóra ag féichint amach cun cailín nú buachaill oireamhnach d'fhághailt dóibh. Is i dtig tábháirne a dheinidís na cleamhnaistí agus bíodh siad ag ithe agus ag ól. Nuair a bhíodh an cleamhnas déanta aca dhíolaidís an spré. Tugaidís beithidhig mar spré do'n lánamhain fadó mar is flúirsighe a bhíodh siad aca ná airgead.
    Cáit Ní hEachthegeirn
    Tullig More, Co. Kerry
    Mícheál de hÓr
    73
  2. Fadó ní bíodh cead ag na daoine uibhe d'ithe ná bainne do cur ins an tae ar feadh Carrghase. Bíodh na dlighthe i bhfad níos déine ná mar átáid anois. Aimsear trosgaidh a bheadh Carrghais i gcomhnaí. Fadó choimeádidís na dlighthe a dhein an eaglais go beacht ansan bíodh eagla an domhain ortha na dlighthe do bhriseadh.