School: Dubhghlas (C.)

Douglas, Co. Kerry
Eibhlín, Bean de Róiste

1. (continued from previous page)
    íacal ortha a gcuid té d'ól dubh gan rían bainne uirthe. Níor bféidir leó ím do thógaint ná uibheaca do thógaint i gcóir na béilí. Téigheadh daoine go raibh chreideamh maith aca go h-Aifrinn an lá seo cun an luaithridh beannuighthe d'fhághailt.
  2. Bíodh a lán meas ag na sean daoine ar Domhnach Cásga mar is an lá san a ais eirig Críost. Téigeadh na daoine go léir ag glacadh Comaoine Naomhta an lá seo. Deireann an sean fhocal "Domhnach Cásga is mór an náire bheith gan feóil" Bíodh laoigh fheóil aca i gcóir dínnéir.
    Cuiridís síos corcán mór lán d'uibheaca an lá seo agus bíodh féasta mór aca. Itheadh siad na h-uibhe le sliogán mar ná bheadh spúineóga aca. Bíodh éadaighe nuadh aca i gcomhnuidhe Domhnach Cásga mar a deireann an sean-fhocal "Bíadh agus deoch do'n Nodhlag agus éadach nuadh do'n Cásg"
    Síle Máire Ní Dhuígín
    Killorglin, Co. Kerry