School: Dubhghlas (C.)

Douglas, Co. Kerry
Eibhlín, Bean de Róiste

1. 1. Cuir salann isteach id' fhiachal agus fan in aice na teine, agus leig an t-uisce teacht amach as do bhéal.
    2. Faig piobar agus cuir isteach sa fiacal é má bhfuil poll ann. Uaireannta cuirtear sóid aráin isteach ann.
    3. Is feidir tobach do chuir isteach id' fhiachal leis. Faig tobach agus gearr go mion é, cuir isteach sa fiachal é. Suidh in-aice na teine an fhaidh is a bjeidh se id' fhiachal agat.
    4. Faigh súghadh agus cuir isteach ann é, agus bfeidir go bhfaighir suaimhneas ó'n bpian.
    5. Faig uisce beirbhighthe agus chuir isteach it' fiachal é.
    6. Cuireann na daoine ailim isteach i bpoll an fhiachail leis. Faigh an ailim agus bris gó mion é agus cuir isteach i bpoll an fhiachail in a bhfuil an pian, nó leagh in uisce beirbhthe é. Úsáid é nuair a bhíonn se fuar
          1. medicine for human sicknesses
    Cáit Ní hEachthegeirn