Scoil: Dubhghlas (C.)

Douglas, Co. Kerry
Eibhlín, Bean de Róiste

Ar an leathanach seo

1. Do chomhnuig fear i nGurrán darbh ainm Cud ua h-Airtnéid. Tugtar an Tornóir" mar leas ainm air. Deineadh se meadracha, barrlí, buidhceidí agus a lan rudaí as adhmuid. Bhíodh a bhean ag díol na uirlisí ar an sráid gach Máire.
    Bíodh cleith fhada chomh fada leis an tig ag an dtornóir, bíodh crios ceanhlithe leis agus d'oibrigeadh sé le'n a cosa.
    Geobhadh sé píosa mór admaid agus gearradh sé ceárnóg de cun pláta do dhéanamh. Gearradh sé píosa eile cun buicéid do dhéanamh as an gcéad píosa. I lár an admuid gearradh sé píosa eile ar a dtugtar an budmoga. Bé sin coinnleóir.
    Bíodh Laid" aige agus crios mór dtimhceall ar sin agus é ag obair go chruaidh ar feadh an lae.
    Máire Ní Scannaill