School: Dubhghlas (C.)

Douglas, Co. Kerry
Eibhlín, Bean de Róiste

8 Nuair a bhíonn comhra ag dul thar tig is ceart an dhoras a dunadh.
    9 Is ceart gach aon ainmhidhe a bheannúighadh :- Sgéal i dtaobh na piseóga sin. Bhí bó istig sa chistan ag fear éigin aon oidhche amhain. Thainig beirt nó triúr isteach ag imirt cártaí agus do thosnuig fear aca ag caint mar gheall ar an mbuin gan í bheannughadh. Chuadar abhaile agus o'n am san de'n oidhche amach níor éirig an bhó na sheasamh.
    Maidin lá ar na mháireach bhí an sgéal mar an gcéadna.
    Thainig duine de'n cuideachtain a bhí sa tig an oidhche roimh ré isteach agus dubhairt sé le fhear a' tighe glaodhach ar an gcuideachtain a bhí ann an oidhche roimh ré.
    Tháinigheadar agus do bheannughdhar an bhó agus d'eirigh sí tar éis tamaill agus bhí sí comh maith agus bhí sí ríamh
    Gobnait Ní Concubhair
    Reen, Co. Kerry