School: Killorglin (B.) (roll number 12832)

Killorglin, Co. Kerry
Ml Ó Donnchadha

1. (no title) (continued)

Bhí Eoghan Raudh Ó Súilliobháin ag gabháil a bóthar lá le sagart agus d'fhiafruigh an sagart d'Eoghan cathain a thiocfadh an chainnt do'n londubh.

(continued from previous page)
    Bhí beirt fhear ag gabháil a' bealach lá le'n a chéile agus d'fhiafruigh duine aca de'n duine eile conas a chuirfeadh sé na bhéarsaí le chéile, dubhairt an file gur fuirist iad a dhéanamh. Casadh caora ortha agus dubhairt an file: "Is breágh é do lomra , a chaora." Casadh bean ortha annsin agus dubhairt an file "Is breágh iad do dhá chíchnr, a bhean." Casadh faoileán ortha:- "Ar an dtráigh a chodhlann na faoileáin." Thánadar go garrdha slat agus dubhairt an file:- " 'Sa Gheimhreadh a fhightear iad san." " 'Sead" ars' an fear. "Nách í sin an bhéarsa déanta anois" ars' an file:-
    "Is breágh é do lomra, a chaora
    Is deas iad do dhá chíchnr, a bhean,
    Lus' an dtráigh a chodhlann na faoileáin,
    Agus ins' an nGeimhreadh a fhightear na slait."
    Caitlín Uí Dhonnchadha, Loch Cárrthaighe, Ciarraighe, ó bhéal-aithris, Máire bean Uí Rathaille, Gleann na gCaileach, Loch Cárrthaighe, Ciarraidhe, in aois a 70 bl.
      1. poetry
    Caitlín Ní Dhonnachadha