School: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (roll number 15844)

An Baile Dubh, Co. Kerry
Pádraig Ó Séaghdha

1. (continued from previous page)
    Dh'iafruigeadar cá raibh gaigídéach Fionn agus Fionn Feinis. Dúbhairt sí leó go rabhadar ag fíadhac agus ag fionna cosgairt amuigh Sóibh Feínnig. Cad é an sagas ata sa clíabhán agat ars [?] Leanbh raithe ars an tseanbhan leó. Teasbáin dom é ars an gaisgídheac. Thóg sé an t-eudach dá ceann is dá agaid cuir sé an mhear na bheal go mbrisfhehadh sé a corrán agus má chuir beir súd ar a meur do. An baisge do dtáinig eagla orta núair a connaiceadhar an leanbh raithe agus é cómh láidir. Gaibh sé amach annsan agus d'fhíafruig ead cad é gaisge a bhíod a deanamh tímhcheall a tíghe núair a tagadís abhaile. "Tá" ar sise "gallán mor cloice amuig annsan agus caitfidís de drom an tige agus beurfaidís an an dtaobh eile den tig sar a tuithfheadh sí beir duine ar an gallan agus tug sé íarract air í caiteamh ac níor féadh sé aon caiteamh a deanamh.
    Pádraig O Ciobháin
    An Mhuiríoch, Co. Kerry