School: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (roll number 15844)

An Baile Dubh, Co. Kerry
Pádraig Ó Séaghdha

1. Triur gairsidheach a tháinig ón Dhomhain toir thánadar ag troid le gaisgidig n h-Eirinn - gasgidig Fionn mac Chumhail. Do bhí fios age Fionn go rabhadar ag teact mar ní gádh do Fionn fios ó h-éinne mar bhí fios age Feiníg ganaon nidh a dheanam ach a mhear a cur na bheal agus brughadh sé an mear agus bhíod fios aige.
    Ach sé an tslige go bhfuair sé an fios bhí sé ag rostad bhroidán go righ eile agus dúbhairt an rí go mbhead a ceann bainnthe de má leigfeadh ball Ruadh na Loisgite.
    Nuair a d'ionntuig sé an breach ar an dteú agus connaic sé an clog ar an breac agus luig se a mhear anuas ar an gclog. Cuir sé an mear na bheul annsan agus sin mar fuair sé an fios. Nuair a chuala sé go rabhadar cuige cad a dhein sé ach dul isteach i gcliabhan agus bhí sé a luasgadh ag bean a tige sa cliabhán agus seo hn leó ar suibhal agan. Bean a tighe a bhí a luasgadh. Thánadar isteach cuiche triur gaisgidheach agus
    Pádraig O Ciobháin
    An Mhuiríoch, Co. Kerry