School: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (roll number 15844)

An Baile Dubh, Co. Kerry
Pádraig Ó Séaghdha

1. Long mór trí crann do beadh an Port Yarrock. Dfhág sí Portland Oregan ar an badh la de mí Iúl 1893 le dhá mhíle tonn copar luach €10,000 cun teacht go Glas [?]
    Rug ana droch aimsir uirtí agus tháinig sí isteach i mbág Breanann deireadh Eanain 1894 agus na seólta go lé [?] na giobal ag an gaoith.
    Do chaint sí anncaire sa chuan agus thainig an captaen i dtír agus chuaid sé go Tráighlí ar cúram éigint agus thainig sé tharnais agus chuaidh se ar bórd arís.
    Bhí íascairí na háite isteach agus amach chúichí ar feadh cúpla lá.
    Bhí bád tarrach ann ó Luimnigh ach deirtear go ndubhairt an captáen (Forbes) ná thabharfhadh sé téad do bhád Éirannach. An Satharn deirineach den Eanair do shéid an ghaoth aníar adtúaidh an oidhche sin.
    Micheal Ó hAongusa
    Seán Ó hAongusa