School: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (roll number 15844)

An Baile Dubh, Co. Kerry
Pádraig Ó Séaghda

1. Conair é seo timceall míle go léit ar an dtaobh clé de Croisire Coill Mor ar an mbóthar idir Casileán Gríarthaigh agus an Daingean. Deirtear go raibh cath ann fadó n-ar bhuaidh na Fianna ar dhream íasactha. Faigtear "saigde" ann agus táim tar éis cuid aca cur go dtí an Museum i mBaile Cliath. Tá na "saigde" seo ana deallreamhach le Skewers ach saighde a thugann na sean daoine orta. Tá siad le fághail 'n-a míltibh fé bportach i gCam an Áir.
  2. Eas mór iseadh Sconna na Scóriode atha ar an abhann ata a rith anúas a Iocanna Cam-an-Air. Ta uisge mór ann is é a' tuitim na ceadta troigh le faill.
    Deirread m'athair críonna go gcloiseadh sé na seandaoine arádh nuair a bhí cath Cam-an-Air, no Cnoc-an Aír le bualadh (?) gur cuir Fíonn Oscar fe béal daibce fe Sconna na Scoroíde cum na cloisfeadh sé gleó an catha ar eagle go raghad sé 'on cath is go marbhóchfái é. Ní raibh