School: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (roll number 15844)

An Baile Dubh, Co. Kerry
Pádraig Ó Séaghda

1. Bhí fear in a chómhnuidhe i mBothar Buidhe agus sé an ainm abhí air ná Éamonn Mac Gearailt. Deirtear gur thog sé a chuid talmhan ó fear eile.
    Pé sgeal é dóghadh a thig agus a cuid beidtig aon oidhche amháin.
    Tamall n-a dhiaidh sin bhí fear ó Bothar Buidhe ag dul isteac sa tséipeal i gCill Éithne agus bhí a lán daoine n-a suidhe ar an gclaidhe agus nuair abhí an fear ag dul isteac dúbhradar le na chéile: "Sin é an fear a dhoig tígthe agus ba gearoid Eamonn." Chuireadar an milleán ar an bfear bocht agus ní raibh aon bhaint aige leis.
    Seadh d'fan an sgeal mar sin go dtí fo bhfuair an fear bocht bás. I lár na h-oidche d'eirig sé (?) an fear marbh ar a uilinn agus labhair sé le na daoine.
    "Naomhuigheadh mise an lá úd á cuireadh an breág orm. An t-é a dhóig na tighthe agus na ba do chuir sé an cnoc siar de."
    Tar éis an méid sin do rádh thug sé a lán eólais dóibh i dtaobh an saoghal eile. Bhí seanbhean ann agus d'fiafruig sí dhe a bhfeaca sé a mathair.
    Muiris Conba