School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

bróga íseal, stocaí gorma, agus caipín bán ar a ceann aici, agus stropaí ag silead leithe.
    Fadó do bhíodh na mná na suidhe ar chúlóig taobh thiar do na fir, ar chapall, agus do bhíodh íallait fé'n bfear.
  2. Bhíodh seana chéard acha fadó ag deanamh coinnlé mar ní bhíodh aon t-solus eile aca. Is amhlaid a gheibhidís geir. Annsan leighidís í agus nuair bhíodh sí leighte chuiridís isteach i múnla í agus d'fhágaidís annsan í go mbíodh sí cruaidh agus annsan toghaidís amach as an múnla agus bhíodh sí na coinneall déanta. Bhíodh céard eile acu leis nuair a bhídís ag áirneán isd'oidhche sé an solus a bhíodh aca na geitirí ar lasadh isthig i slighe i bpoll an iarta; agus na geitirí súighte in ile fíogaig. Agus bhídís ag áirneán ar feadh na h-oidhche agus na geitirí ar lasadh aca. Do bhíodh na mná ag déanamh a bplainín féin an uair sin. Agus bhídís ag déanamh bhest muinirtl dos na fhearaibh agus ag déanamh treabhsairí don phlainín liath.
    Máire Ní Shéaghdha