School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Fadó nuair a bhí saighdíuirí Chromuel in Eírinn bhidís ag dul ó áit go h-áit ag lorg na sagart chun iadh do mharbhú le linn iad do bheith ag léigheam aifrinn. Maidin amháin thángadar go dtí áit atá i gcnoc gCoíll Bhaile Uí Fhlaitheamh (?) i bparóiste Chaislean a' Ghriaire, aít go nglaodhtar "Gob Coille" air. Fuireadar sagart ag léigheamh aifrinn ann. Do bhaineadar an ceann de agus do rugadar an ceann agus an colann leó treasna an cnuic soir trí áit go ngláotar "Carraig an Fhiaidh," air. Tá cloch annsan agus nuair tháinig na saighdíuirí go dtí an cloch, do stadadar, agus do dhoirt an fhuil anuas ar an gcloich agus tá sí lé feiscint ann indiu chómh soiléir agus a bhí sí an lá a doirteadh í. Ó'n lá san glaodhthar ar an gcairrig sin "Cloch a' t-Sagairth" Do chuireadar an corp i "gCill Comarthach" i dtalamh Séain Uí Fearghaill i n"Dubh Átha," agus rugadar an ceann go Túr Londain.
    Fuareas an sgéal seo óm athair atá 58 bl d'aois. Chualaidh sé sin iad óna sheana athair atá marbh anois.
    Cáit Ní Shéaghdha