Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Do bhí scoil i Murrigrán fadó agus sé an ainm a bhí ar an máigistir ná Donchad Loingsig. Ní raibh aon suidheachain aca ach stól.
    Bhí sgoil i mBaile Uí Dhuibhne agus sé an ainm a bhí ar an máighistir ná "Máighistir na Teanghan." Gach aon lá do théigheadh sé síos go dtí an tráig é féin agus scata buachaillí. Aon lá amháin tháinig cigire go dtí an sgoil agus do bhí an máighistir ar an dtráig agus do rith scoláire éigint síos chuige agus d'innis sé don maighistir é. Do chuaidh an máigistir suas agus do bris an cigire é as an sgoil.
    Bhí sgoil eile i gClochán agus sé an ainm a bhí ar an maígistir na "Donchad Maíghistir." Do bhí an sgoil sin suidhte le h-ais na fairrge. Ins na sean sgoileanna san is amhlaidh a théigheadh na muinnteóirí mór-thímcheall - oidhche ins gach tig aca.
    Fuaireas é seo om sheana athair ata 85 bl d'aois
        1. buildings