School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry

1) Pádrauig Mac Gearailt (Gearóíd)
    2) Seán Ó Tuatha
    3) Seán Ó Dubháin
    4) Micheál Ó Ghráine

(1) Sa bhliain 1874 do tháinig dhá loing isteach go dtí tráigh Bhreanndáin. Tháing ceann acha isteach ar dtúis gurab ainm di an "Laura." Bhí an long eile tré theine agus an "Nellie" mar ainm uirthi. Sé an tualach a bhí ar an "Laura" ná gráinne buidhe agus last coirce ins an "Nellie."
    Bhí an tráigh lán de dhaoine agus do labhair an toifigeach a bhí ar na Coastguards agus d'fhiarr sé cé'r bhé an fear ba threise agus ba mó bhí na measc; má téigheann sé amach san uisce chó fada agus tá na chumhas, agus na fir do shabháilt geobhaidh sé tuarasdal maith." Bé "Paddy Gearóíd" an fear ba láidre a bhí ann agus d'imthig sé amach san taoide. Do thug sé gach fear a bhí ann isteach ar dhrom leis. Annsan do bhí sé mar ceann ar gach rud a bhí ins an loing agus fuair se airgead leis.

2) Do thug Seán Ó Tuatha bairrle pórtair idir a dhá láimh ó thig Micheál Uí Conchúbhair go dtí na tigh féin, agus sé an meadchaint a bhí air ná ceithre céad.
    Siobhán Ní Leigin