School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Uair amháín do bhí fear na chómhnuidhe san Muir-a-Gán i bproíste Bhreanndán agus bhí oighean lán d'óir aige. Lá amháin nuair ná raibh éinne ag féachaint air, d'ealuig sé síós go dtí páirc le Tomás Ó Muineacháín go nglaodhtar "Móinfhéar a Chaptaen" air. Do dhein sé poll mór doimhin agus chuir sé an t-oighean síos ann. Chuir sé cré agus clocha móra anuas air, agus chuir sé féar glas anuas ar seo, chun ná beadh droch-amhras ag éinne go raibh an t-ór ann. Nuair bhí sé ag fághail bháis dúbhairt sé go raibh an t-ór i bhfolach aige, ach níor chuaidh éinne á lorg, mar níl fhios aca cár dhein sé an poll, agus deirtear go bhfuil an t-ór san áit sin fós.

(Fuaireas an scéal sin ó'm athair atá na cómhnuidhe i mBreanndán, agus chualaidh se sin an scéal ó'n athair féín atá marbh anois)
    Éamon Ó Déada
    Cé Bhréanainn, Co. Kerry