School: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Fadó bhí fear ar an dTír Íochtarach go mbíodh sé mar bhéas aige bheith ag codailt amuig ins na garraidhthe nuair bhíodh sé ag obair. Lá amháin agus é 'na choladh amuigh, tháinig franncach agus rug sé ar chois leis agus bhí an chos ana thinn.
    Cúpla lá 'na dhiadh san, bhí sé ar an ngarraidhe arís agus thuit a choladh air, agus nuair dhúisig sé, cad a chífeadh sé ná Eaisin Luachra agus an chneadh á líogeach (?) aici. Scaoil sé léíthi ar feadh tamaill agus annsan d'imig sí chun siubhail. Tháinig sé an lá 'na diaidh sin arís, agus arís eile: leigfeadh sé air a bheith 'na choladh taréis tamaill, mar bhraith sé an chos a dul i bhfeabas go tapaidh. Nuair bhí sí cneasuighthe níor tháinig sí a thuille.
  2. (no title)

Nuair a bheidh an cuideann a dhéanamh agat cuir an tlúth sa teine a deargadh, agus ní féidir le h-éinne annsan an t-im do bhreith uait.

Nuair a bheidh an cuigeann a dhéanamh agat cuir an tlúth sa teine ar deargadh, agus ní féidir le h-éinne annsan an t-im do bhreith uait.
    Tomás d' Mórdha, Breanndáin
    Tomás O' Mórdha