School: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    tar nais leis an gCléireach arís, agus is amhlaidh a fuair sé an Seanduine istig agus é ag cuir faobair ar sciain móír búistéara.
    Do rith an Sagart isteach agus seomra beag, agus is amhlaidh a fuair sé an bhean annsan agus triur saighdiúirí ar an dtaobh istig do dhoras a tabhairt aire dhi.
    Dúbhradar san leis an Sagart gur b'í an charthannacht do dhein í shaoradh, agus ní fheacathars a thuilleadh iad.
    Tháinig an Sagart abhaile léíthi a triall ar a fear agus taréis na síothchána do chur ar bun eatortha, do mhaireadar go sásta as san amach.
  2. Ní h-oscluighthear uaig go bráth - Dé Luain. Nuair a bhíótar ag cur na comhrann isteach cuirtear an ceann isteach ar dtúis, agus caithfidh sé bheith soir, siar; agus bogtar na tairngí de'n chomhlain. Deirtear leis gur droch-chomhartha 'tuiteam' istig a roilig. Nách fada mhairfadh an duine sin
    Seán Ó Loineacain