School: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    d’iarradh iad do chur chun suaimhnis, agus gan aon maith dhi bheith leotha. “Faig an tsluasad dom”, arsa an táiliúir, “is cuir ar an dteine dhom í”. Bhí iongna ar an mnaoí, ach fuair sí an t-sluasad is cuir sí ar an dteine í.
    Nuair a bhí sí dearg go maith, do thóg an táiliúir amach í agus thug sé seáp fé leanbhaí an chliabhaín léithi. Má dhein, do phreab amach as beirt sheanduine agus seo leo an doras amach. Agus bhí a beirt leanbh féin go suaimhneasach ar an gcliabhán na n-ionadh.
    [Tomás Ó Fín, 59 bl. a chualadh ó’n athair nach maireann]
  2. Núair a bhionn Toírneacha 's Splanncacha ann is ceart an madra do chur amach; an doras d'oscalt, agus clár adhmaid do chaitheamh ar an dtaobh amuigh den tearsain.