School: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    ag na driotháracha bréige. Do thógadar amach an beirt agus cuireadh idir dhá capall iad, is stracadh as a chéile iad. Do bhí Ubhall annsan, a athair, a mháthair agus a bhainríoghan go súgach go lá a mbás.
  2. Comharthaí - rath ‘s mí-rath
    Dá bhfeiceadh duine an chéad uan de’n bhlian ar thaobh ná láimhe deise, agus é a dheól a mháthar, gurb shin chomhartha ratha.
    Mí-rath, iseadh cat do thabhairt isteach go tig nuadh-dhéanta.
    Deineann an t-iascaire amach nach aon rath a bheadh air: bean ruadh d’fheiscint, ná í bheith [']na choinnibh, agus é dul ag iascach; nó tracht thar mhada ruadh, nuair bhíonn siad ag bordáil na líonta.
    Eamonn Ó Seaghda