School: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    an tarna mac, agus leis an Ríogh agus mise an mac óg”. “Tá go maith”, adubhairt sé, “agus bhfuil an triúr ag baile anois?” “Níl ach beirt aca”, adubhairt sí. “Tá an mac óg gan teacht abhaile ó d’imig sé a lorg fiacall a athar, agus b’sin é an mac ba mheasa liom”.
    “Go maith”, adubhairt sé. “Tá t-faoistin déanta i gceart agat anois”. Do thosnuig an pósadh, agus bhí an sagart ag dul i measc na ndaoine, iad ag rinnce, ag ól agus ag aoibhneas dóibh féin.
    Ba ghearr gur rug sé deoch a triall ar an mbainríoghain agus chuirsan iongna ar gach éinne, mar do síleadh gur bé sin gnó an gcócairí. Bhí fainne i dtóin an chupáin, agus nuair a chonnaic sí é agus an scríbinn a bhí air, do léim sí ‘s bhéic sí le h-áthas, agus bhí sí á pógadh ‘s a léimint mór dtimpeall air. Annsan d’innis Ubhall dá athair gur b’é a mhac óg féin é, agus ná raibh aon mhac riamh aige ach é. “Tá t-fiacla agam”, ar seisean, “agus d’eachtruig sé an scéal go léir do annsan ó thúis [go] deire.
    Do pósadh Ubhall agus an bhainrioghan agus bhí bainis seacht lá is seacht n-oidhche aca.
    Do chuir Ubhall na trí fiacla isteach i dtosach béil ‘athar, in ionad na trí fiacall capall a bhí istig ann
    AT0550: Search for the Golden Bird
    Maighréad Ní Dheada