School: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

fear an mhuillinn an míorbhúilt, do chaith sé é féin ar a glúinibh agus d’iarr sé párdún agus maitheamhnacas air.
    Dúbhairt sé leis an muillneoir eirighe.
    Tug sé ceann de’s na málaibh do. Thug sé ceann eile de’n mhnaoí thug na trí gráinneacha dho, agus choinnibh sé an tríomhadh ceann do féin.
    Nuair a bhrath an bhean a thug na gráinneacha uaithi, cad a tharla, do chaith sí sin leis, í féin ar a glúinibh ó’s a chómhair.
    Mar d’aithin sí arís é - an fear ceadna a thug an chomhairle dhí an oidhche dá raibh sí ar lorg lóistín. “A Dia”, ar sise, “Maith dhom, má thugais an t-slighe dhom, do cheilis an croidhe orm”.
    Seán d’hÓrdha, 58 bliana, óna athair ná maireann.
  2. Piseoga: “Tum do chuid lachan go maith in uisce