School: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    árdán den ísleán, ísleán de'n árdán, talamh bog den talamh cruaidh, is talamh cruaidh de'n talamh bog. Thairrigidís toibreacha fíor-uisce aníos tre croidhthibh na gcloch(a) glas(a) le neart catha agus cruadh-chomhraic, ar feadh seacht lá 's seacht n-oidhche, riamh is choidche, go dtáinig an spideóigín Mhuinntir' Súilleabháin agus dúbhairt sí: "A Umhaill Airm-Nirt (airmnerch?) a Rígh Ghréag, is fada bheadh na caoínte ort dá síntí annso thú; ná cuimhneófá ar lúth do chos, 's ar neart do lámh, 's é threascairt 's an ceann do bhaint de". Ní túisce 's bhí an méid sin ráidhte ag an Spideóigín, ná (ná-[?])bhuail Ubhall buille ar an bhfathach, agus bhí sé chun an ceann do bhaint de, nuair a lea[dh?]bhair sé [an fathach?]; agus dúbhairt sé[?]: "A Ubhaill Airm-Nirt a Rígh Gréag, ná bain an ceann díom, agus tabharfaidh mé dhuit an capall cluas dearg-donn gléineach [an Gleanna Duibh Méigleach?]. 'na theannta san, tábharfaidh mé mo shlaitín draoideachta dhuit agus trí fiacla t-athar. Tá an capall cluas dearg-donn gléineach insan stábla atá ar an dtaob thiar-thuaidh de'n dtig. Tá an slaitín draoidheachta ó's cionn an dhoruis aoird atá ar mo sheómra féin, agus tá trí fiacla t-athar istig [?]dtaiscán am sheómra féin ag baile",
    AT0550: Search for the Golden Bird
    Maighréad Ní Dheada