School: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    go dtí lá amháin - lá breagh san t-samhradh gur iarraidh duine de's na leanbhaí dá máthair (an múrbhach) dul ar an dtráig in aonacht leótha. Dúbhairt sí go raghadh dá mbeadh a "caipín" aici. D'fhreagair an cailín beag óg í is dúbhairt ná feacha sí féin aon chaipín riamh uirthi ó tháinig sí an tig.
    Dúbhairt sí leis an leanbhaín beag go raibh caipín beag ana dheas aici ach gur chaill sí in áit éicint é, agus nár bhféidir léi é fhagháilt in aon áit. Sin é an uair gur chuimhnig an cailín beag ar an rud a chonnaic sí sa pholl ar an dtaobh thiar de dhoras an chróidhtín. Do innis sí an scéal dá máthair agus do ruith á iarraidh di.
    Nuair tháinig an leanbh thar nais agus an caipín aici d'aithin sí láithreach é.
    Do chíor 's do nig sí na leanbhaí annsan, do thug sí aghaidh ar an dtráig ansan nuair fuair sí ná raibh einne á tabhairt fé ndeara, agus thug sí léithi an cailín beag chun na fairrge amach. Taréis blianta na dhiaidh san tháinig an cailín beag óg san abhaile, ach ní raibh sí óg anois, ach 'na
    Peig Ní Dhéadha
    Pádruig O' Morda