School: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

a phósadh." "Tiocfad" ar sise, "mar níl neart dul uaidh agam agus me gan mo bhrat."
    D'imigheadar annsan le cois a chéile, agus thug sé aire mhaith gan an "brat" do leigint 'na gaor. Do pósadh iad, agus bhí ceathrar cloinne 'ca, agus ar feadh na h-aimsire 'a rabhadar pósta níor chualathars gur dhein sí gáire riamh.
    Oidhche amháin, i gcóir Oidhche 'le Mártan, do mharbhuigheadar caora, agus bhaineadar an croiceann di. Bhíodar an oidhche sin ag róstadh an dubháin agus buachaillín ó'n mbaile istig ag féuchaint ortha ag obair, agus súil tar na beartaibh aige san dubhán agus é á róstadh. Nuair tógadh den teine é, ní bhfuair an garsún beag a bhlaiseadh agus sin é chuir an gcéad tríthidhibh gáirídhe í. Nuair a chonnaic a céile - fear a' tíghe - í ins na trithidhibh dúbha gáiridhe, d'fhiafruig sé dhi cad ab é fáth a fáire. Dúbhairt sí go mba ró-ait an scéal é, agus go mbeadh an garsún céadna san fós pósta le h-ingín leótha féin, agus ná beadh aon chlann aca. D'imig na blianta mar sin, agus aon lá amháin, bhí fear a tíghe go broideamhail ag treabhadh. Pé úrlais
    Míchéal Ó Fínn
    An Tír Uachtarach, Co. Kerry