School: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. (no title)

Mici Learaidhe" arís, ag tagairt de Chasóig bhreise do thug a bhean déin, agus bean comharsan, a triall air, ó'n nDaingean, Satharn áirithe.

10/168
    "Mici Learaidhe" arís, ag tagairt de Chasóig bhréide do thug a bhean féin, agus bean comharsan di, a triall air, ó'n nDaingean, Satharn áirithe. Bhíodh “culaithí cairte”a ndíol ar bholg na sráide sa Daingean san am san, gach lá aonaig, fé mar bíonn indiu. Do cheannuig an bhean “Casóg Cairte” dho an Satharn so, agus nuair theasbáin sí dho í. Tar éis teacht abhaile dhi, níor fhan aon mheas aige ar an gcasóig. Seo mar dúbhairt sé:
    Do thugadar chúgham-sa de sciúird ó’nmargadh,
    “Sac” mar chlúid nár bhfiú liom