School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Táim im chómhnaidhe san Ceapaig i bparóiste Clocháin agus i mbarúntacht Corca Dhuibhne. Níl ach sé tighthe sa Ceapaig anois, ach bhí triochadh tig ann fadó. Tá slínn ar chuid aca agus ^ ar an gcuid eile aca. Níl ach duine amháin ós cionn seachtmhó-- "Cáit Nic Fhínn"-- is ainm di. Is féidir le sgéalta a innsint i mBéarla mar níl ach droch-Ghaoluinn aici. Tá a lán sean-fothracha ann. Núair chúaidh na daoine go dtí America d'fhágadar na sean tighthe na ndiaidh agus tá siad na bhfothracha anois. Ba ghnáthach le mórán daoine dul go dtí America ó'n mbaile seo fadó. Ach ní féidir leó dul anois. Níl an talamh ró-mhaith ná ró-olc. "Muinntir Mac Gearailt"
    An Cheapaigh, Co. Kerry
    Bríghid Ní Loingsig