School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Mo Cheanntar Féin
    Sé an ainm atá ar an mbaile 'na bhfuilim im chómhnuidhe ná "liosín". Tá sé i bparóiste Bhreanndáin agus i mbarúntacht Corca Duibhne. Tá sé cínn de thighthe sa bhaile anois. Ní raibh ach ceithre cínn de thighthe ann fadó. Tá trí tighthe ann agus ceann "felt" atá ortha, agus ceann tuighe agus "tíleanna" ar an gcuid eile. Sé an sloinneadh is coitchíanta sa bhaile anois ná muinntir "Bhric". Tá triúr sean daoine os cionn seachtmhó blíadhan sa "liosín". Tá Gaedhlaig acu go léir. Is féidir le cuid acu scéalta d'innsint i nGaedhlaig agus i mBéarla.
    Síad na h-ainmneacha atá ortha ná:
    Seán ó Bric Liosín Breanndán