School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Sé an ainm atá ar an mbaile 'na bhfuilim am chómhnuidhe ná an "Cé". Sé an ainm atá ar mo pharóiste ná "Breanndán" agus sé an ainm ata ar an mbarúntacht ná Corca Dhuibhne. Tá dhá thig is triochad sa bhaile anois, ach bhí a bhfad níos mó ann fadó. Tighthe ceann slinne atá sa "Ché" anois. Sé an ainm is coitianta sa "Ché" ná "Mac Gearailt". Sé an fáth gur baisteadh an ainm an "Cé" ar an áit, mat tá dhá chaladh ann agus dhá chéibh tóghtha ionnta. Tá mórán sean daoine sa "Ché" ós cionn seachtmhó bliain d'aois. Gaoluinn ar fad atá aca. Is féidir leo scéalta a insint as Gaoluinn. Siad na h-ainmneacha atá ar na sean daoine seo ná:--
    Eamonn Ó Rinn--Cé Breanndain
    Úna Nic Gearailt