School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Sé an ainm atá ar an mbhaile 'na bhfuilim im chómhnuidhe ná an "Ché". Tá sé ar pharóiste Breanndáin agus i mbarúntacht Corca Dhuibhne. Tá naoí dtig is fiche san bhaile anois, ach bhí tímceall sé is fiche tighthe ann fadó. Ceann slinne atá ar chuid aca agus tíleanna atá ar chuid eile aca. Sé an sloinneadh is coitchianta san "Ché" ná na "Mórdhaig." Sé an fáth gur baisteadh an Ché ar an áit ná mar tá dhá chaladh ann agus cé ins gach ceann díobh. Tá a lán sean-daoine ó's cionn seachtmhó bliadhain san Ché.Tá Gaedhlaig mhaith aca go léir, agus is féidir leo scéalta d'innsint i mBéarla agus i nGaedhilg. Síad na hainmneacha atá ortha ná :