School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Tá mórán liosachan tímpeall na scoile. Tá líos ins an dTír agus tá poll na lár agus deirtear gur chuaidh na Danair isteach ann fadho agus gur chualadar cuígín á deanadh istigh agus connaicheadar na daoine sidhe istigh ann leis. Tá líos eile sán dTír agus deirthear gur chuailidh daoine na haidhthe na sidhe ag canthan istigh agus gur chuaidh féar ag canthan leotha agus taíníg béan amach agus deín sí bachach dén bhféar, agus fuair sé bás leis an scannradh go luath na dhiaidh sín. Tá lios eile sá "Tír" agus deirthear gur leág fear an lios uair amháin agus gur connaich sé féar marbh istigh. Feirmeóir do bheadh an feár agus bhí deich mbha aighe. An lá na diaidh sín chuir sé
    Máirtín Ó Seághdha
    An Tír, Co. Kerry