School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Ta liosanna igceanntar na scoile. Liosacháin a tugtar ortha. Ta ceann bhaile Uí Dhuibhne, ceann eile sa bhFarran agus ceann eile sa Bhaile Mór. Tá an ceann [?] san bhFarran agus an ceann i mBaile Uí Dhuibhne a radarc a chéile. Cuma cruinn atá ionta go léir. Tá tobar anaice an liosacháin i mBaile Uí Dhuibhne agus glaodhtar "Tobair a' lease" air. Cúpla bliadhain ó shoin chuaid beirt fhear isteach sa lios san. Bhí saghas tighe deanta istig agus bhí na fallaí deanta do chlocha. Tá uachais fé talamh ag dul isteach ann agus do b'eigin dóibh coinneal d'fhághail mar bhí sé ro-dhorchad. Tá sceal ag na sean
    Éamon Ó Déada
    Cé Bhréanainn, Co. Kerry