School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    agus itheann sí fraoch. Bíonn nead ag an faoileán ins na failleacha agus itheann sé iasc agus peastaí. Bíonn nead ag an circín trágha ar an tráigh agus itheann sí feamnach.
  2. Dá n-íosadh duine go mbeadh an aicíd sin an "Evil" air, teanga an eas ruadh leigheas ar an aicíd sin iseadh é. Tá bainne an fheiréid mar leigheas do dhuine a bheadh ag mún sa leabhaidh. Dá líghfheadh duine drom an aircín luachra le na theangain beadh leigheas ar "dóghadh" aige sin. Fiachall chapaill do chur i bhfolach ad chuid eadaig, leigheas ar tinneas fiacaill é sin. Pus na gráineóige mar an gceadhna leigheas ar tinneas fiacaill iseadh é. Anairthe do cheann gabhair leigheas é sin ar tinneas cínn.
    Tomás Ó Néil