School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Tíoránach dob'eadh "Crom Dubh" a bhí na chómhnuidhe sa "bhFata" i bparóiste Clocháin. Fear ana shaidhbhir dob'eadh é, mar saghas tighearna talmhan dob'eadh é. Do bhí ana ghráin aige ar na Caillicí, go mór mhór ar na sagairt.
    Do bhí a lán beithíg aige agus bhí tarbh fiadhain na measc. San am céadhna bhí sáipéal á chur suas i gClochán agus bhí gach aoine ag tabhairt rud éigin chun cabhrú leis an obair.
    Lá amháin chuaidh an sagart go "Crom Dubh". D'iarr sé air rud éigin do thabhairt dóibh. Dúbhairt "Crom Dubh" leis dul amach ar an bpáirc agus an tarbh a bhí ann do thógaint leis.
    Siobhán Ní Leighin