School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    bráthair páipéar agus peann lúaidhe dho agus d'iarr sé air dá méadfhadh an páipéar an tarbh an mbheadh sé aca agus do cheaduig Crom Dubh do san. Thug Crom Dubh an tarbh isteach ins an gáirdín in áit na raibh an scála. Chuir sé an páipéar agus an tarbh isteach ins an scála. Do mhéadaig an páipéar an tarbh. Annsan do mhairbh na bráithre an tarbh agus díol siad fheóil an tairbh agus bhí an t-airgead aca chun an Sáipéal do thógaint. Núair a chonnaic 'Crom Dubh' é sin d'iompaigh sé na Caitilicidhe an Domhnach dearnach se mhí Iúil agus sin é an cúis is go bhfuil an pátrún ann ó shoin.
    Seán Ó Bric